Društvo

Раст коришћења психоактивних супстанци

СрбијаРеално/БЕОГРАД/11.11 – Токсиколошкиња са ВМА Снежана Ђорђевић рекла је да се бележи раст коришћења психоактивних супстанци, али да када је реч о возачима, нема прецизних података јер они углавном нису тестирани на психоактивне супстанце већ само на алкохол. тровање.

Полиција је у понедељак ухапсила Београђанина који је возио дрогиран и тешко повредио 59-годишњу жену на пешачком прелазу.

Чешће него икада, стижу вести о возачима који су изазвали саобраћајне несреће дрогирани, чини се чешће него под дејством алкохола. . наводи РТС.

Од укупно 386 примљених на ВМА због тровања разним дрогама, три четвртине су мушкарци, највише је било оних између 19 и 40 година.

Највише је оних који су прошли са лакшим тровањем, а преминуло их је двоје. Од свих 177 пацијената који су користили хероин, око 10 одсто је хоспитализовано. Пацијенти примљени због марихуане нису задржавани у болници.

Од осамдесет двоје који су користили амфетамине, седморо је хоспитализовано. Када је реч о кокаину, од 40 примљених у болницу, задржано је троје.

Иако су подаци из 2019. године, лекари кажу да ситуација није промењена. Ове године било је око 50 тестирања у лабораторији. У нешто мање од пола доказано је присуство марихуане, кокаина или амфетамина.

Токсиколошкиња са ВМА Снежана Ђорђевић изјавила је, гостујући у Београдској хроници, да се бележи раст броја оних који користе психоактивне супстанце, али што се тиче возача, нема прецизних података јер они углавном нису тестирани на психоактивне супстанце већ само на алкохол.

Према њеним речима, зато су и вероватно промакли неки случајеви које су направиле особе под дејством психоактивних супстанци.

Ђорђевићева напомиње да је све више пацијената који конзумирају алкохол и кокаин, и упозорава да је то много опаснија комбинација од конзумирања једино кокаина.

“Најопаснија су тровања хероином, али то не значи да и остале психоактивне супстанце нису опасне, а могу да доведу и до смрти”, навела је.

Код њих, како каже, углавном долазе пацијенти који знају шта су конзумирали, често се дешава да се код нових психоактивних супстанци налази нешто за шта се не зна шта је, а онда ни лекари не могу да потврде о чему се ради.

Наглашава да брзи тестови на психоактивне супстанце, које полиција користи на терену могу понекада да буду лажно позитивни, те да је зато важно да лабораторија буде укључена у додатне анализе да би се потврдило да је одређена супстанца заиста конзумирана.

“Неке ствари које конзумирамо свакодневно, попут штрудле са маком или кафетина, може да да позитиван резултат теста на опијате или да се посумња да је коришћен хероин. Неопходно је да прелиминарни тест буде потврђен још неком аналитичком методом”, рекла је Ђорђевићева.

Каже да се и лабораторија зато укључује код тих прелиминарно позитивних случајева, како би се радиле додатне анализе.

Према њеним речима бележи се пораст злоупотребе психостимуланаса.

Када је реч о неуобичајеним супстанцама које се користе и које доводе до тровања, каже да је било случајева злоупотребе различитих биљака, попут мускатног ораха.

“Имали смо два случаја тровања мускатним орахом, који садржи супстанцу миристицин. Наши пацијенти су узимали по четири мускатна ораха са вином. Тај миристицин може да изазове халуцинације”, навела је токсиколошкиња.

Back to top button