Izdvojene vestiSrbijaSvet

Đurić: Srbija želi mir na Balkanu

SrbijaRealno/Vašington/22.03.24. – Srbija se gnuša ideje o još jednom regionalnom ratu i za predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije je apsolutni prioritet da održe mir i stabilnost na Balkanu, istakao je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić u pismu uredništvu “Vol strit džurnala”

. Đurić je, reagujući na tekst koji je objavljen u tom listu 18. marta pod nazivom “Putin želi rat na Balkanu”, istakao da ceni sklonost Ivane Stradner i Marka Montgomerija da objasne spoljne odnose u regionu Balkana, ali je naveo da je duboko razočaran što je pročitao njihovu pogrešnu karakterizaciju namera Srbije u tom članku.

“Mogu sa sigurnošću da tvrdim, kao osoba sa bliskim poznavanjem istorije Srbije i budućih aspiracija, da se moja zemlja gnuša ideje o još jednom regionalnom ratu. Suprotno argumentaciji autora, za našeg predsednika Aleksandra Vučića i našu vladu je apsolutni prioritet da održe mir i stabilnost na Balkanu”, naglasio je Đurić.

Đurić je istakao da je Srbija tražila angažovanje EU i SAD kako bi sprečila premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji se suočio sa globalnom osudom zbog ugnjetavanja 100.000 Srba na Kosovu i Metohiji, da destabilizuje Balkan. Đurić je ukazao da je to samo jedan od načina na koji Srbija nastavlja da se zalaže za višedecenijsku stabilnost u regionu.

“To je zaista sve što želimo”, poručio je Đurić. Prema njegovim rečima, Srbija je tokom protekle decenije brzo proširila svoju privredu i privlači 65 odsto svih stranih direktnih investicija na Balkanu. Đurić je podsetio i da je Srbija inaugurisala, promovisala i razvila inicijative za regionalnu saradnju, kao što je Otvoreni Balkan i razvijala snažne odnose sa svim kontinentalnim partnerima, uključujući Ukrajinu.

“Posebno je predsednik Volodimir Zelenski javno zahvalio predsedniku Vučiću na samitu u Albaniji prošlog februara na podršci Ukrajini”, naveo je Đurić.

Preporuka: https://srbijarealno.rs/vucic-sa-makronom-o-situaciji-na-kim-i-sve-vecim-pritiscima-na-srpski-narod/

Back to top button