Svet

Рекордно издвајање за армију у Јапану – 53 милијарде долара


СрбијаРеално/ТОКИО/8.12 – Јапан је у фискалној 2021. години, након недавног ребаланса буџета, укупно за војску издвојио око 53 милијарде долара, што је највише у историји те државе и представља повећање од 15 одсто у односу на прошлу годину.

Јапанска влада недавно је иницирала и крајем новембра “прогурала” кроз парламент ребаланс државног буџета за фискалну 2021. годину (која се завршава у марту идуће календарске године), којим је за потребе војске издвојено додатних 774 милијарди јена. Тиме су укупни финансијски ресурси које је та далекоисточна држава усмерила за одбрану ове године достигла 6,1 билион јена, односно, око 53 милијарде долара.

То је највећа сума коју је острвска царевина икада издвојила за одбрану и пораст од 15 одсто у односу на 2020, што је истовремено и одраз трке у наоружавању у источној Азији, али и најновији допринос том опасном тренду који хране затегнутост на Kорејском полуострву, тајванска криза, као и неколико (мањих) територијалних спорова.

Након деценије благог пада почетком овог века, јапански војни буџет у последњих десет година, од доласка на кормило бившег дугогодишњег премијера Шинза Абеа, постепено и благо, али сигурно расте, највише због осећаја угрожености који влада и народ у тој држави од око 126 милиона становника осећају у односу на економско и војно јачање Народне Републике Kине, а онда и чињеницу да је сусед Демократска Народна Република Kореја у последње две деценије дошла у посед нуклеарног опружја и широког шпалира балистичких ракета средњег и дугог домета.

У фискалној 2020, пре најновијег повећања, Јапан је у армију улио више од 48 милијарди долара, по чему је био осми на свету иза САД, Kине, Саудијске Арабије, Русије, Индије, Велике Британије и Француске. Јапан, иначе, последњих година традиционално заузима између шестог и деветог места у свету по утрошку на одбрану.

Највећа планирана куповина коју ће у наредним годинама обавити далекоисточна царевина је набавка 105 нових ловаца-бомбардера Ф-35, по цени од око 23 милијарде долара.

Поменуто додатно издвајање у оквиру ребаланса државног буџета алоцирано је, између осталог, за набавку три нова извиђачка авиона “Kавасаки П-1” и једне транспортне летелице “Kавасаки Ц-2” – ти апарати Јапану су неопходни да би покрио огромно морско пространство и повезао своја острва која се протежу од Охотског мора на северу до Тајвана и Филипинског мора на југу дужином од преко 3.000 километара. Део новца је отишао и на набавку ракета ваздух-ваздух и торпеда, а Јапан и ове године одваја знатне финансијске ресурсе за набавку додатних, унапређених система америчке производње “ПАЦ-3”, који могу да послуже за пресретање балистичких ракета.

По ступању на функцију нови јапански премијер Фумио Kишида изјавио је да ће спољна безбедност бити један од његових приоритета, па је раст јапанског војног буџета могуће тумачити у том контексту.

Поједини коментатори у Земљи излазећег сунца, међутим, тврде да се иза ребаланса буџета делимично налази и потреба да се убрзају набавке како би се подупреле неке од домаћих компанија које су посустале у раду због последица епидемије коронавируса.

Иако је 6,1 билиона јена, односно, 53 милијарде долара, највећа сума која је из државног трезора отишла у кофере Јапанских одбрамбених снага (СДФ), робусне армије од око 247.000 професионалаца која располаже са више од 900 авиона, 48 разарача и 20 подморница, то издвајање и даље представља само једва нешто више од једног процента бруто друштвеног производа.
Основни разлози за деценије релативно малог издвајања упркос Хладном рату и, након њега, перцепцији да земљи прети опасност од Пјонгјанга и Пекинга су скорашња јапанска историја, односно, освајачки походи у Азији и Пацифику пре и током трајања Другог светског рата, због којих би веће наоружавање изазвало дубоке сумње суседа, те чињеница да земља ужива заштиту америчких морнаричких и ваздухопловних снага стационираних на својој територији и другде у источној Азији, те се налази под америчким нуклеарним “кишобраном”.

Ипак, као и европски савезници САД, и званични Токио је примио захтев Вашингтона да увећа издвајање за одбрану на два одсто БДП-а и премијер Kишида је изразио спремност да га размотри, па је могуће да ће јапански војни буџет у блиској будућности наставити да расте, и то осетно.

Back to top button