Društvo

Рио Тинто наставља пројекат „Јадар” у законским оквирима

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Компанија Рио Тинто наставиће да реализује пројекат „Јадар“ у законским оквирима и да пружа јавности информације о свим аспектима пројекта за које је надлежна, саопштила је данас та компанија.

„Током две деценије пословања у Републици Србији и рада на пројекту геолошких истраживања и развоја лежишта литијума и бора ”Јадар”, предузеће Рио Сава Еxплоратион послује у складу са законима и највишим професионалним стандардима, у сарадњи са научним и стручним круговима, локалном самоуправом и Владом Србије у циљу покретања највеће рударске инвестиције у овом делу света“, наводи се у саопштењу Рио Тинта за Србију.

Наглашава се да је тој компанији веома стало до подршке локалне самоуправе у Лозници и да је за развој пројекта „Јадар“ потребна његова потпуна усклађеност са процедурама прописаним на локалном и републичком нивоу, укључујући и оне које се односе на просторни план.

„Уверени смо да само кроз дијалог у коме ће се аргументима и чињеницама расправљати о пројекту ”Јадар” може доћи до разумевања свих заинтересованих страна о стварним и дугорочним користима које он може донети нашем народу, локалној заједници и привреди Србије, као и о ризицима и плану којим ће се обезбедити безбедност пројекта и живота грађана уз пуну заштиту животне средине“, истиче се у саопштењу.

Додаје се да ће се планирање и активности на пројекту „Јадар“ наставити у складу са законима Србије, као што је то чињено и до сада.

„Разумемо интересовање грађана за све што се дешава у вези са пројектом и наставићемо да пружамо информације о свим аспектима пројекта за које смо надлежни и у којима учествујемо“, саопштио је Рио Тинто.

Back to top button