Svet

Руси испалили салву ракета „Циркон“

СрбијаРеалн/МОСКВА/ 24.12 – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је успешно спроведена проба испаљивања салве хиперсоничних ракета Циркон, типа оружја које Москва сматра „невидљвим“ и које је у средишту трке у наоружању између војних сила.

„Ове ноћи у рану зору испаљена је салва хиперсоничног система Циркон“, рекао је Путин на састанку владе који је преносила телевизија, додајући да је операција спроведена „успешно“.

„То је велики догађај за земљу и значајна фаза за јачање безбедности Русије и њених одбрамбених капацитета. Ово је наша најновија ракета која може да погоди и поморске и копнене циљеве. Тестови су били успешни и беспрекорни“, додао је Путин, који није навео додатне информације.

Према више руских медија, први пут се дешава да Москва објављује испаљивање „салва“ Циркон ракета. Руско Министарство одбране за сада није дало додатне информације.

Прво званично испаљивање ракете Циркон било је у октобру 2020. Од тада је било других проба у руском Арктику, конкретно са фрегате Адмирал Горшков и подморнице. Последњи пут је ова врста ракета испаљена 16. децембра.

У контексту тензија са западним земљама и посебно са Вашингтоном, Русија све више објављује усавршавање новог оружја које Путин представља као „непобедиве“ попут ракета Циркон.

Ракета Циркон максималног домета од око 1.000 километара, ће опремати бродове и подморнице руске флоте.

Прве хиперсоничне ракете нове генерације Авангард, за које је Путин рекао да могу да достигну брзину двадесет пута већу од брзине звука, ушле су у употребу у руској војсци у децембру 2019. године.

Русија такође покушава да развије оружје за употребу у свемиру.

Средином новембра та земља је уништила један стари совјетски сателит у орбити. То је изазвало незадовољство запада који је оптужио Русију да је тако настао свемирски отпад и угрозио Међународну свемирску станицу.

Back to top button