Svet

Русија оптужила неке чланице Г20 за политизацију састанка

СрбијаРеално/Москва/20.06.22. – Русија је данас оптужила неке чланице Групе 20 најразвијенијих економија света за политизацију састанка о глобалном здрављу.

Сукоб у Украјини засенио је састанке Г20 ове године, а Индонезија, која тренутно председава Г20, бори се да задржи групу уједињеном и одупире се притисцима западних чланица да искључе Русију, наводи агенција Ројтерс.

„Тражимо од наших колега да не политизују здравствену платформу Г20 и да остану у оквиру свог мандата и разговарају о здравственој заштити“, рекао је званичник руског министарства здравља Олег Салагај, на састанку министара здравља Г20 у индонежанском граду Џогукарта.

Представници Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Аустралије и Kанаде позвали су Русију да прекине агресију. Заменица секретара америчког Министарства здравља, Андреа Палм, рекла је да је „рат у Украјини директно у супротности са циљевима здравствене заштите Г20 и њиховим циљем промовисања глобалног здравља“.

„Далеко од промовисања глобалног здравља, Русија је пореметила здравствене услуге, уништила здравствене установе и наставила да напада зграде у којима се крију невини цивили, укључујући децу“, поручила је Палм.

На данашњем састанку, Русија није била у складу са већином чланица због свог опреза у вези са фондом вредним више милијарди долара, који су земље Г20 привремено пристале да оснују ради јачања превенције пандемије.

„Стварање такозваног финансијског посредничког фонда носи одређене ризике“, поручио је Салагај.

Рекао је да је неопходно да се обезбеди одрживо финансирање Светске здравствене организације (СЗО) за стварање капацитета у оквиру ње за борбу против пандемија.

Back to top button