Svet

Rusija optužuje Ukrajinu da planira oružanu provokaciju u Pridnjestrovlju

SrbijaRealno/Moskva/23.02.23. – Rusko ministarstvo odbrane optužilo je danas Ukrajinu da planira oružanu provokaciju u Pridnjestrovlju, samoproglašenom regionu Moldavije, prenosi agencija RIA Novosti.

Ministarstvo je saopštilo na Telegramu da Ukrajina planira da izvede “operaciju lažne zastave”, navodni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja, kao izgovor za svoju akciju, navodi RIA. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Galuzin, tvrdi da je Zapad naložio vladi Moldavije da prekine svaku komunikaciju sa separatističkim vlastima u Pridnjestrovlju, prenela je agencija Rojters pozivajući se na ruske medije. Moldavska predsednica Maja Sandu optužila je Rusiju ranije ovog meseca da planira državni udar, kako bi zbacila vladu i uvukla Pridnjestrovlje u rat koji vodi u Ukrajini.

Ovaj region proglasio je nezavisnost 1990. godine, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom deli. Nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992., nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim “mirovnim snagama” koje su još raspoređene na maloj teritoriji, koji nema međunarodno priznanje, navodi Rojters.

Back to top button