Svet

Русија: Због МKСЈ косовски лидери мисле да су безгрешни

СрбијаРеално/Њујорк/15.06.22. – Нечињење Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МKСЈ) у вези са злочинима које су починили лидери косовских Албанаца навело је владу у Приштини да верује да је „потпуно безгрешни“, изјавио је заменик амбасадора Русије у Уједињеним нацијама Генадиј Kузмин.

Обраћајући се Савету безбедности УН у уторак, Kузмин је поменуо извештај Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011. о злочинима које је починила такозвана Ослободилачка војска Kосова 1998- 2000, преноси ТАСС. Извештај је „расветлио злочине против човечности, ратне злочине, систематске отмице и убиства, као и трговину телесним органима у индустријским размерама“, рекао је руски дипломата.

„Изненађујуће, ни МKСЈ ни МеђународнИ резидуални механизам за кривичне судове као његов наследник нису имали питања за оне који су поменути у извештају“, саопштио је руски дипломата на састанку Савета безбедности УН о извештају Међународног резидуалног механизма за кривичне судове . Он је навео да без обзира на сведочења о нелегалној трговини органима и другим ружним и нехуманим радњама лидера косовских Албанаца, МKСЈ ниједног од њих није позвао да да исказ, а није ни почео са истрагом таквих навода. Према речима дипломате, оваква заштита МKСЈ-а „учинила је да се највиши нивои самопроглашеног територијалног ентитета који је незаконито одвојен од Србије осетио потпуно безгрешним“ .

„Не тако давно су се ови крвави разбојници и криминалци претворили у угледне политичаре који спавају на ловорикама националних хероја, дају интервјуе, рукују се са европским лидерима и до недавно уживају на слободи и некажњивости“, додао је Kузмин.

Он је на крају упитао „западне колеге“ шта мисле како су се осећали рођаци људи који су продати у ропство или због вађења органа када су гледали „Европска путовања” и „политичке туре “ Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и њихових саучесника и „како се борба против некажњивости уклапа у све то“, наводи ТАСС.

Back to top button