Svet

Ruska ambasada: Nove članice NATO biće legitimna meta Rusije

SrbijaRealno/Stoholm/30.03.23. – Ruska ambasada u Stokholmu zapretila je Švedskoj i Finskoj vojnom odmazdom ako te dve države postanu članice NATO, navodi Euractiv.

“Ako iko veruje da će to nekako poboljšati evropsku bezbednost, možete biti uvereni da će nove članice neprijateljskog bloka biti legitimna meta ruskih mera odmazde, uključujući vojne”, navela je ruska ambasada na Fejsbuku. Ambasada takođe navodi da dobija sve veći broj pisama Šveđana koji podržavaju Rusiju, ali ih nije objavila, prenosi Euractiv. To diplomatsko predstavništvo Moskve optužuje Švedsku da postepeno postaje američka kolonija, ponovivši kritike na račun Stokholma zbog podrške Ukrajini.

Ruski ambasador u Švedskoj Viktor Tatarincev pozvan je juče u švedsko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu švedske vlasti, prema rečima šefa diplomatije Tobijasa Bilstrema, izrazile protest zbog “očiglednog pokušaja uticaja”. Švedsku bezbednosnu politiku određuje Švedska i niko drugi, rekao je ministar inostranih poslova te zemlje, koja je, zajedno s Finskom, posle ruskog napada u Ukrajini, podnela zahtev za članstvo u NATO.

Back to top button