Svet

Ruska fregata Admiral Gorškov stigla u Južnu Afriku

SrbijaRealno/Moskva/22.02.23. – Ruska fregata Admiral Gorškov uplovila je u luku Ričards Bej u Južnoj Africi kako bi učestvovala u trilateralnoj pomorskoj vežbi Rusije, Južne Afrike i Kine, saopštila je danas pres-služba Severne flote Rusije.

„Osoblje Severne flote učestvovaće u obeležavanju Dana oružanih snaga Republike Južne Afrike i održaće trilateralnu pomorsku vežbu sa njenom mornaricom i Mornaricom Narodnooslobodilačke vojske Kine“, saopštila je pres služba, prenosi TASS. Kako je navedeno, trilateralne vežbe će se fokusirati na suzbijanje pretnji pomorskoj bezbednosti i pokazivanje spremnosti flota da zajednički održavaju regionalni mir i stabilnost. Komandant ruske mornarice admir Nikolaj Jevmenov, koji je u utorak stigao u Južnu Afriku, posetiće ruski ratni brod u luci Ričards Bej.

Ranije je Ministarstvo odbrane Južne Afrike saopštilo da će aktivna faza vežbi početi 25. februara. Manevri će se odvijati do 27. februara kod obala južnoafričke provincije Kvazulu-Natal u oblasti između lučkog grada Durbana – glavne baze južnoafričke mornarice u Indijskom okeanu – i Ričards beja. Rusiju na vežbama predstavljaju fregata Admiral Gorškov i pomorski tanker Kama, Kinu, razarač, fregata i pomoćni brod, a Južnu Afriku, jedna fregata i dva pomoćna broda. Biće to druga trilateralna vežba tri članice Briksa. Prethodna je održana kod Kejptauna na jugozapadu Južne Afrike u vodama Atlantskog okeana u novembru 2019, navodi TASS.

Back to top button