Svet

Руске трупе заузеле Чернобил, украјински председник најавио општу мобилизацију

СрбијаРеално/Москва/25.02.22. – Руски падобранци преузели су контролу над подручјем око нуклеарне електране у Чернобиљу и склопили споразум са украјинском војском да заједнички обезбеде безбедност тог објекта, саопштило је у петак руско Министарство одбране. Према подацима министарства, 118 украјинских војних инфраструктурних објеката је осакаћено, а преко 150 украјинских припадника је положило оружје и предало се. У међувремену, украјински председник Владимир Зеленски потписао је декрет којим је најавио општу мобилизацију и позвао Москву да одржи преговоре. ТАСС је сакупио важне информације о ситуацији у Украјини.

Руске трупе су до петка ујутро онеспособиле 118 украјинских војних објеката, укључујући 11 војних аеродрома, 13 командних и комуникационих пунктова, 36 радарских станица и 14 противваздушних ракетних система. Поред тога, оборено је 11 украјинских авиона, уништено је 18 тенкова и других оклопних возила, седам вишецевних ракетних система и пет топовњача.

Руски падобранци преузели су контролу над подручјем око нуклеарне електране у Чернобиљу и договорили се са украјинском војском да заједнички штите енергетске јединице и структуру склоништа. „Заједничке активности у којима учествују руски падобранци и украјински војници гарантују да националистичке јединице и друге терористичке организације неће моћи да искористе тренутна дешавања у земљи како би извели нуклеарну провокацију“, саопштило је руско Министарство одбране. истакао је портпарол Игор Kонашенков. Преноси Тасс

Back to top button