Svet

Руски амбасадор: Северни ток 2 вазан за енергетску безбедност Европe

СрбијаРеално/БЕРЛИН/23.02.22. – Гасовод Северни ток 2 је неопходан за енергетску безбедност Европе, изјавио је данас руски амбасадор у Немачкој, Сергеј Нечајев.

„Разочала нас је најава суспендовања поступка сертификације. Немачка влада је увек говорила да је Северни ток 2 комерцијални, чисто економски пројекат који није повезан са политичким збивањима”, рекао је руски дипломата новинарима у Берлину, преноси Тас с.

Додао је да се сада „изгледа, тај (немачки) став мења као резултат активног притиска међународних партнера”.

„Верујем да је Северни ток 2 неопходан првенствено за енергетску безбедност Европе, од чега ће корист имати и становници Немачке и Европе, као и привреда којој су потребни енергетски ресурси“, навео је Нечајев.

Он је нагласио да се искрено нада „да је ово привремена мера и да ће на крају превладати здрав разум и прагматизам“.

Немачки канцелар Олаф Шолц је саопштио у уторак да немачка влада зауставља процес сертификације пројекта гасовода Северни ток 2 након што је Русија признала самопроглашене републике Доњецк и Луганск, у источној Украјини.

„Ситуација је данас радикално другачија и стога, у светлу најновијих догађаја, морамо да преиспитамо став у вези са Северним током 2. Данас сам затражио од Министарства за економска питања да повуче извештај о анализи енергетске безбедности из Федералне агенције за мреже“, рекао је Шолц.

Објаснио је да је то „технички, али неопходан административни и правни документ, без којег сертификација гасовода не може да се уради”, и поручио да „без сертификације, Северни ток 2 не може да буде покренут”, наводи Тас с.

Back to top button