Društvo

Ружић: Предлог о продужетку распуста имаће смисла само ако се примењују и остале мере

СрбијаРеално/БЕОГРАД/04.11. – Министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић говорио је данас о предстојећој седници Кризног штаба, на којој ће према најавама бити донета одлука о продужетку јесењег распуста за школарце.

“Ја сам формалиста и пошто је ово питање важно и осетљиво, сачекао бих званичну одлуку Кризног штаба о продужетку јесењег мини-распуста. Ова одлука имаће смисла само ако се буду примењивале и остале,” саопштио је министар. Додао је да ситуација није алармантна, али да је важно нагласити да “вирус не долази из школа, него споља.”

Ружић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да је наставни кадар вакцинисан у проценту 51,5 одсто што је слично као и у општој популацији, док је на факултетима више од 62 одсто вакцинисаних. Он је истакао да је вакцина једини излаз и ове ситуације, али да вакцинација не може да се намеће.

На питање да ли ће се данас разговарати о увођењу ковид пропусница за наставнике, министар је одговорио да то тренутно није могуће.

О надокнађивању наставе у случају продужетка распуста Ружић је рекао: “Надокнађиваће се по устаљеном моделу, радним суботама или додатним часовима. Не знамо како ће се у наредним месецима одвијати ситуација па о зимском распусту још није било речи. Крајња мера може бити продужетак школске године, али мислим да до тога неће доћи.

Најавио je да ће се почети са едукацијом наставника, родитеља и деце у вези са епидемијом и процесом вакцинације. “Ми смо за комбинацију едукације, превенције, поштовање мера и вакцинације”, нагласио је министар Ружић.

Back to top button