Svet

SAD: Guverneri uglavnom zadržali pozicije

SrbijaRealno/Vašington/09.11.22. – Osim izbora za Kongres, u SAD su u utorak održani izbori za guvernere u 36 američkih država, a situacija je uglavnom nepromenjena u odnosu na prethodne izbore.

Iako trka za guvernera privlači manje pažnje nego za Kongres, sa druge strane izbor guvernera važan je zbog pitanja prava na abortus, prava transrodnih osoba, posedovanja i nošenja oružja, ali i budućih izbora, preneo je Rojters. Neka od najzvučnijih imena među guvernerima zadržala su svoja mesta od ranije.

U Njujorku, demokrata Kejti Houkl je obezbedila mesto pobedivši tesno izazivača iz redova republikanaca Lija Zeldina, kongresmena sa Long Ajlenda.

Republikanac Greg Abot iz Teksasa ubedljiv je bio protiv demokrate Beta O“Rurka, osvojivši treći mandat. Abot, uz koga stoji bovši predsednik Donald Tramp, podržao je konzervativnu politiku tokom svog drugog mandata, pa se tako protivio antikovid vakcinama i obaveznom nošenju maski.

Potpisao je najrestriktivniji zakon o zabrani abortusa u celoj Americi i autobusima je slao migrante u države koje kontrolišu demokrate.

Republikanac Ron DeSantis drugi put je izabran za guvernera na Floridi tako što je pobedio demokratu Čarlika Krista, što se u SAD vidi kao uvod u trku DeSantisa za predsednika 2024. godine. Merilend je dobio prvog crnog guvernera, pošto je demokrata Ves Mur pobedio republikanca Dena Koksa, u državi gde su demokrate nađačale republikance u razmeri 2:1.

Predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi reizabrana je u Kaliforniji u donji dom Kongresa.

Back to top button