Svet

САД и њени савезници се припремају за продужени сукоб у Украјини

СрбијаРеално/Москва/18.06.22. – САД и њихови савезници се припремају за продужени сукоб у Украјини, пише Вашингтон пост, позивајући се на америчке званичнике.
Према неименованом високом званичнику Стејт департмента, званичници у администрацији америчког председника Џоа Бајдена „разговарали су о могућности продуженог сукоба са глобалним преливањем чак и пре фебруара”.

Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Kијеву“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Kако је саопштило Министарство одбране Русије, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе и од 25. марта су завршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. Главни циљ у руском војном ресору назван је ослобођење Донбаса.

Back to top button