Svet

САД изазивају напетост с Русијом користећи Украјину

СрбијаРеално/Москва/02.03.22. – Свако ширење НАТО погоршавало је општу безбедносну ситуацију, оценио је у данашњем интервјуу за ТВ Русија-24 заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

“НАТО је схватио да не може да постоји без непријатеља. Померајући своје границе према нама само тражи непријатеља и твбрди како мора да се брани од велике претње са истока, па им је зато потребно оружје и повећање војних буџета. То је смисао и сврха НАТО. Међутим, они истовремено само погоршавају своју безбедност”, рекао је Грушко.

Он је указао да ЕУ неће моћи да постигне самодовољност на светској арени ако не схвати да тензије са Русијом ескалирају из Вашингтона.

“ЕУ би морала сама да увиди да ову напетост у односима са Русијом и дуж линије Исток-Запад изазивају САД користећи Украјину у првој линији борбе и да је тај амерички пројекат осуђен на пропаст, ма колико новца да издвоје за њега. Уколико то не схвати, ЕУ ће остати сателити САД у војно-политичком смислу”, рекао је Грушко нагласивши да Запад мора да разуме и прихвати да и Москва има своје легитимне безбедносне интересе.

Он је подсетио да се током кубанске ракетне кризе, избор свео на “црвено дугме или црвену линију”, међутим ипак је постигнута разумна равнотежа интереса.

“И данас је најважније да државе схватају своје легитимне интересе, да признају да их имају и други међу којима је и Русија са својим легитимним интересима”, поручио је Грушко.

Back to top button