Izdvojene vestiSvet

Hitno: SAD izvele novi napada na položaje Huta u Jemenu

SrbijaRealno/Vašington/13.01.24. – Američka vojska izvela je rano jutros novi napad na položaje Huta u Jemenu, dan nakon što su SAD i Britanija pokrenule vazdušne napade na ciljeve Huta u toj državi, prenosi AP.

Centralna komanda SAD saopštila je da je u “nastavku akcije” rano jutros napadnuta lokacija na kojoj je bio radar Huta, a da je napad izveo mornarički razarač “Carnei” koristeći rakete Tomahavk. Novinari agencije AP u Sani, glavnom gradu Jemena, javili su da su čuli jednu jaku eksploziju. CNN prenosi, pozivajući se na jednog američkog zvaničnika, da su napadi bili znatno manjeg obima nego prethodne noći.

Huti su u petak ispalili najmanje jedan protivbrodski balistički projektil prema komercijalnom brodu, prenosi CNN. TV kanal koji kontrolišu Huti, Al-Masirah javio je rano jutros da SAD i Britanija napadaju glavni grad Jemena, Sanu. Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u petak, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva.

Vašington i London su saopštili da su akciju izveli zbog napada Hita na brodove u Crvenom moru. Predsednik Džo Bajden upozorio je juče da bi Huti mogli da se suoče sa daljim udarima.

Dali je ovo uvod u rat: https://srbijarealno.rs/guteres-huti-moraju-da-postuju-rezoluciju-sb/

Back to top button