Svet

SAD: Kineski balon deo vojne posmatračke operacije

SrbijaRealno/Vašington/08.02.23. – Američki obaveštajni zvaničnici veruju da je nedavno oboren kineski balon deo opsežnog programa nadzora koji vodi kineska vojska. Program nadzora, koji uključuje niz sličnih balona, delimično je povučen iz kineske provincije Hainan, kažu zvaničnici za CNN.

Kako se navodi, SAD ne znaju tačnu veličinu flote kineskih balona za nadzor, ali izvori kažu da je program sproveo najmanje 20-ak misija na najmanje pet kontinenata poslednjih godina. Izvori smatraju da nisu svi baloni primećeni širom sveta bili potpuno istog modela kao onaj koji je oboren kod obale Južne Karoline u subotu, kao i da postoji nekoliko “varijacija”.

Trenutno, u vladinoj laboratoriji u Kvantiku u Virdžiniji, elitni tim FBI inženjera ispituje ostatke pronađenog balona, pokušavajući da sazna sve što može o obaveštajnim podacima koje je možda prikupio i kako najbolje pratiti balone za nadzor u budućnosti. Izvori upoznati sa tim naporima kažu da zvaničnici žele da shvate što je više moguće o tehničkim mogućnostima balona, uključujući i kakve podatke bi mogao da presretne i prikupi, sa kojim satelitima je povezan i da li ima ranjivosti koje bi SAD mogle da otkriju. Neimenovani izvor upoznat sa operacijom FBI-a rekao je za CNN da će analiza i rekonstrukcija tereta balona idealno odrediti da li je vazdušni brod opremljen sposobnošću da prenosi podatke koje je prikupio u realnom vremenu kineskoj vojsci ili da li je uređaj sadržavao “skladištenu zbirku” koju će Kina kasnije analizirati.

Back to top button