Izdvojene vestiSvet

САД најавиле тим за процесуирање ратних злочина у Украјини

СрбијаРеално/Вашингтон/21.06.22. – Министар правде САД Мерик Гарланд најавио је данас током ненајављене посете Украјини, оснивање тима за утврђивање одговорности за ратне злочине који ће се ангажовати на идентификацији и кривичном гоњењу свакога ко је починио ратне злочине у Украјини.

Тај тим ће, према Гарландовим речима, предводити „најпознатији ловац на нацисте Ели Розенбаум“, а чиниће га стручњаци за истраге о кршењу људских права и ратне злочине.

У извештају Си-Ен-Ен се подсећа да је Розенбаум ветеран министарства правде САД са 36-годишњим искуством, директор одељења за стратегије и политику спровођења људских права, човек који је помогао одељењу у више од 100 случајева проналажења оптужених нациста и одузмања држављанства или депортације одговорних за злочине. Ово саопштење представља снажан сигнал да је министарство правде САД заинтересовано за истрагу ратних злочина почињених током ратних сукоба у Украјини и надовезује се на настојања америчког правосуђа да блокира имовину руских олигарха, преноси Си-Ен-Ен.

„Не постоји скровиште за ратне злочинце. Америчко министарство правосуђа тражиће на сваки начин одговорност оних који почине ратне злочине и друге злочине у Украјини“, рекао је Гарланд током данашње посете Украјини.

Он је поручио да ће министарство правде САД бити неумољиво у напорима да приведе правди сваку особу која је саучесник у чињењу ратних злочина, мучењима и другим тешким кривичним делима током „ничим изазваног сукоба у Украјини“. Гарланд је такође рекао да ће министарство правде послати у Украјину три тужиоца-саветника да се ухвате у коштац са покушајима Русије да избегне глобалне санкције.

„Сједињене Државе шаљу непогрешиву поруку. Немате где да се сакријете. Ми ћемо са нашим партнерима настојати на сваки могући начин да осигурамо да сви који су одговорни за злочине буду позвани на одговорност“, поручио је Гарланд.

Back to top button