Svet

САД: Одобрена пилула Паксловид против короне

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/22.12 – Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) данас је одобрила Фајзерову антивирусну пилулу, Паксловид, која се употребљава за лечење корона вируса.

Пилула је намењена ризичним групама старијим од 12 година.

Ово је прва оваква антивирусна пилула одобрена за узимање код куће, пре него што заражене особе дођу на ниво потребан за хоспитализацију, преноси ЦНН.

„Данашње одобрење Паксловида представља још један сјајан пример како ће нам наука помоћи да коначно победимо ову пандемију, која и након две године наставља да нарушава и уништава животе широм света. Ова револуционарна терапија, за коју се показало да значајно смањује хоспитализације и трагичне последице, промениће начин на који лечимо ковид и надамо се помоћи у смањењу притиска с којим се суочавају наши здравствени и болнички системи“, рекао је председник и извршни директор Фајзера Алберт Бурла.

Он је казао и да је Фајзер спреман одмах да започне испоруке у САД како би помогао да Паксловид што пре дође до пацијената.

Паксловид комбинује нови антивирусни лек под називом Нирматрелвир и старији лек који се зове Ритонавир.

Прошле седмице Фајзер је објавио ажуриране резултате који су показали да лечење овим леком смањује ризик од хоспитализације или смрти за 89 одсто.

Петодневна терапија Паксловидом укључује три таблете које се дају два пута дневно.

Back to top button