Svet

САД поново потврђују да Русија може да нападне Украјину „у било ком тренутку“

СрбијаРеално/Кијев/20.02.22. – Русија би могла да покрене напад на Украјину „у било ком тренутку“, потврдила је Бела кућа у суботу, док су се западни политичари окупили у Минхену да разговарају о кризи.

Амерички секретар за штампу Џен Псаки рекла је да је председник Џо Бајден требало да одржи данас Савет за националну безбедност поводом тензија између Русије и Украјине, рекавши у петак да је „убеђен“ да Москва планира да изврши инвазију на свог бившег совјетског суседа за неколико дана.

Псаки је рекла да је Бајден обавештен о састанцима на Минхенској безбедносној конференцији, где су се окупили западни представници, укључујући потпредседницу Kамалу Харис, да разговарају о растућим тензијама.

Председников тим за националну безбедност је „поново потврдио да Русија може да покрене напад на Украјину у било ком тренутку“, додала је она.

Западни званичници у Минхену наставили су да подижу узбуну због намера Москве према Украјини, иако је украјински председник Володимир Зеленски одбио ужасна предвиђања Вашингтона о инвазији, рекавши „не мислимо да треба да паничимо“.

Kремљ инсистира да не планира напад, али Москва није учинила мало да смањи тензије, а државни медији оптужују Kијев да планира напад на енклаве које је окупирала Русија у источној Украјини у областима Доњецка и Луганска.Преноси Кијев пост

Back to top button