Svet

САД: Преко ТикТока најавили масакре по школама, ФБИ и полиција на ногама

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/17.12 – По друштвеним мрежама круже претње да ће у школама широм Сједињених Држава 17. децембра доћи до пуцњава и бомбашких напада.

Због претњи бомбашким нападима и масовним пуцњавама по школским кампусима широм САД које круже по ТикТоку, безбедносне службе укључујући и ФБИ су у стању приправности.

Како преносе локални медији, по ТикТоку круже постови у којима се ученици позивају да остану код куће у петак јер би, наводно, данас требало да дође до масовних пуцњава и бомбашких напада по школама.

“ФБИ озбиљно схвата све потенцијалне претње“, рекао је портпарол Федералног истражног бироа. “Редовно сарађујемо са нашим партнерима за спровођење закона на утврђивању кредибилитета било каквих претњи. Као и увек, желимо да подсетимо грађане да ако примете било шта сумњиво да то одмах пријаве полицији. Док настављамо да пратимо обавештајне податке, у овом тренутку нисмо свесни било каквих конкретних претњи или познатих веродостојних претњи школама у региону Лос Анђелеса”.

Портпарол школске полиције Лос Анђелеса (ЛАУСД) рекао је за АБЦ7 да су окружни званичници свесни претњи. “Иако нема разлога да верујемо да су наше школе у ​​било каквој опасности, имајте на уму да све такве претње схватамо веома озбиљно и предузимамо било какве мере неопходно да би се осигурала континуирана безбедност наших школских заједница“.

“Наши школски администратори раде са особљем школе, школском полицијом Лос Анђелеса и локалним и савезним званичницима за спровођење закона – где је то оправдано – како би осигурали да се све претње у потпуности истраже и поступа на одговарајући начин“, наставља се у саопштењу ЛАУСД-а.

Детектив полиције Лос Анђелеса рекао је да агенција у четвртак није била упозната са било каквим специфичним локалним претњама.

ТикТок је у изјави на Твитеру навео да сарађују са органима за спровођење закона на истрази.

“Са највећом озбиљношћу поступамо чак и са наводним претњама и радимо са органима за спровођење закона на разматрању потенцијалног насиља у школама, иако нисмо пронашли доказе да такве претње потичу или се шире преко ТикТок-а”, навели су они.

Шерифи више округа у Калифорнији такође су навели да су упознати са “изазовом” на ТикТоку и претњама које су се појавиле по Инстаграму и снепчету, али да, иако озбиљно проверавају претње, не верују у њихову кредибилност.

Back to top button