Svet

САД спремиле санкције Русији, на удару банке

СрбијаРеално/Вашингтон/21.02.22. – Администрација председника САД Џозефа Бајдена припремила је иницијалан пакет санкција Русији, који укључује и забрану америчким финансијским институцијама да обрадују трансакције главних руских банака, изјавила су три извора упозната са овим питањем, јавља Ројтерс.

Мере, које би ступиле на снагу само уколико Русија изврши инвазију на Украјину, направљене су да гађају руску економију тако што би пресекле банкарске односе између циљаних руских банака и америчких банака које омогућују међународно плаћање.

Америчке власти су раније рекле да би банкарске рестрикције биле део могућих санкција, план администрације да одсече банкарске везе – које су стуб глобалних новчаних токова – раније није био помињан.

САД ће такође користити, како наводи Ројтерс, своје најмоћније средство за санкционисање одређених руских појединаца и компанија тако што ће их ставити на листу посебно означених држављана (СДН) и ефективно их избацити из банкарског система САД, забранити њихову трговину са Американцима и замрзнути њихову имовину у САД, додали су извори. Бела кућа и министарство финансија одбили су да коментаришу наводе. Извори су додали да би пакет могао да се промени у последњем минуту, али није било познато ко би могао да буде мете.

Они, међутим, додају да би главне руске финансијске институције, попут ВТБ Банке, Збербанке, ВЕБ и Газбпромбанке биле могуће мете. Није познато ни да ли би руске банке могле да буду додате на листу СДН, али би свакако било који тип санкција требало, додаје Ројтерс, јако да осети Русија, као и поједина физичка и правна лица.

“Циљ финансијских санкција је да их у врло кратком и брзом року осети Русија, да се изазове инфлација, да се изазове бег капитала, да се натера руска централна банка да спасава своје банке”, рекао је Питер Харел, члан Националног безбедносног већа прошлог месеца.

Back to top button