Svet

SAD: Tužilaštvo kaže da je Trampu bilo naloženo da vrati sva poverljiva dokumenta

SrbijaRealno/Vašington/22.05.23. – Američko federalno tužilaštvo saopštilo je da poseduje dokaze da je Donald Tramp obavešten da ne može da zadrži nikakve poverljive dokumente, nakon što mu je prošle godine upućen sudski poziv da ih vrati.

U saopštenju tužilaštvo navodi da se ispituje da li je Trampov naknadni propust da se u potpunosti povinuje nalogu suda bio namerni čin opstrukcije koji je izvršio bivši predsednik, prenosi londonski dnevnik Gardijan. Ranije upozorenje, koje je Trampu preneo njegov advokat Evan Korkoran, moglo bi da bude značajno u krivičnoj istrazi Trampovog odnosa prema poverljivim materijalima, jer dokazuje da je bivši američki predsednik znao za nalog suda. Prošlog juna, Trampov advokat Korkoran je pronašao otprilike 40 poverljivih dokumenata u skladištu na imanju u Mar-a-Lagu, a Ministarstvo pravde je obavestio da na Trampovom imanju više nema poverljivih materijala.

Nakon što se FBI kasnije vratio sa nalogom za pretres i zaplenio 101 dodatni poverljivi dokument, ispostavilo se da je ta Korkoranova tvrdnja bila netačna. Federalna istraga koju vodi specijalni istražitelj Džek Smit, nastoji da utvrdi da li je Tramp organizovao da se kutije sa poverljivim dokumentima premeste iz skladišta u Mar-a-Lagu kako bi mogao nezakonito da ih zadrži.

Back to top button