Svet

САД укидају рестрикције за путнике из осам земаља

СрбијаРеално/ВАШИНГТОН/24.12 – САД ће 31. децембра укинути путне рестрикције за осам земаља у јужној Африци, саопштено је данас из Беле куће.

Мере су биле уведене да би се спречило ширење омикрон варијанте корона вируса.

Према забрани која је уведена 29. новембра, забрањен је улазак у земљу скоро свим неамеричким држављанима који су недавно посетили Јужноафричку Републику, Боцвану, Зимбабве, Намибију, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави, пренео је АП.

Портпарол Беле куће Кевин Муњос написао је на Твитеру да је одлука донета на препоруку Центара за контролу и превенцију болести. Како је додао, привремена забрана је научницима пружила време неопходно да проуче нову варијанту, и закључе да су постојеће вакцине ефикасне у ублажавању ефеката вируса.

Омикрон се убрзано шири по САД, и међу вакцинисанима, иако велику већину хоспитализованих пацијената са компликацијама због вируса чине невакцинисани, преноси Глас Америке.

„Рестрикције су нам дале време да боље разумемо омикрон и знамо да су наше постојеће вакцине делотворне против омикрона, посебно код оних који су примили и бустер“, написао је Муњос на Твитеру.

Back to top button