Izdvojene vestiSvet

Nebenzja: SAD, VB i saveznici prekršili rezoluciju SB UN

SrbijaRealno/Njujork/13.01.24. – SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici prekršili su rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Crvenom moru izvodeći nedavne napade na Jemen, izjavio je ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja.

“Zato što je rezolucija odmah prekršena”, odgovorio je on na pitanje zašto Rusija saziva skup posvećen napadima na Jemen, preneo je TASS. Savet bezbednosti UN usvojio je u sredu rezoluciju kojom se od jemenskih Huta zahteva da prestanu sa napadima na komercijalne i trgovačke brodove u Crvenom moru.

Kako je navedeno u rezoluciji, Savet bezbednosti UN “najoštrije osuđuje napade Huta”, kojih je bilo najmanje 20, na komercijalne brodove, od 19. novembra 2023. godine. Pored toga, Savet bezbednosti UN “zahteva da Huti odmah prekinu sve takve napade koji ometaju globalnu trgovinu, štete pravima i slobodama plovidbe i ugrožavaju regionalni mir i bezbednost”.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja, protiv nije bila nijedna članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina, Alžir i Mozambik bili uzdržani. Pre glasanja, Savet bezbednosti UN je odbacio tri amandmana Rusije.

preporuka: https://srbijarealno.rs/guteres-huti-moraju-da-postuju-rezoluciju-sb/

Back to top button