Društvo

Сајбер насиље – црна рупа; недовољно познато и признато као насиље

СрбијаРеално/БЕОГРАД/10.12 – Удружење Маме Су Закон саопштило је данас да су погођене вешћу о трагично изгубљеном животу младе јутјуберке и стога подсећају на податке из истраживање о насиљу које су недавно спровеле.

Упоређујући податке из истраживања “Препознај насиље, реци не” које су спровела удружења Маме Су Закон и Путеви едукације у јуну ове године, а на које је одговоре дало 970 девојчица и девојака узраста од 13 до 19 година и податке добијене у великим националним и глобалним истраживањима долази се до закључка да младе девојке почевши од 15 године живота много чешће доживљавају насиље, са посебним акцентом на насиље које има сексуалну конотацију.

У опцији одговора отвореног типа испитанице су дале мноштво одговора који дају додатне информације које се односе на постојање разних форми насилног понашања у онлајн окружењу, што је у великој мери очекивано, с обзиром на велику присутност ове узрасне групе на друштвеним мрежама и другим платформама на којим могу бити мета насилника.

Насиље међу вршњацима се не дешава само на друштвеним мрежама које су отворене и широким масама доступне, као што су Тик Ток, Инстаграм, Јутјуб итд, већ и у мањим заједницама и групама, као што је на пример Вибер или What’s Up, где су им корисници свакако познати јер се често ради о другарима из разреда и уопште вршњацима.

74% испитаница које су у истраживању изјавиле да су доживеле сексуално насиље није пријавило никоме то што су доживеле, тек 11% је рекло родитељима и испод 3% надлежним институцијама.

Подсећамо да је и преко 90% испитаница одговорило да би желело да се у школи више говори о овом проблему.

Подигнимо степен поверења између деце и родитеља/старатеља и школе, као прве линије одбране од насилника.

Онима који пролазе кроз ове језиве проблеме, често ниподаштаване и минимализоване, али и правно недовољно регулисане, уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију спремили смо брошуру за те прве кораке, која укључује и бројеве телефона за СОС подршку.

Да слушамо, чујемо и реагујемо, поручиле су Маме су Закон.

Back to top button