Svet

Saliven: Rusija povlačenjem iz Ukrajine može odmah da okonča rat

SrbijaRealno/Vašington/24.02.23. – Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven smatra da bi rat, koji je po njemu Kremlj izabrao da vodi u Ukrajini, mogao momentalno da se završi tako što bi Rusija obustavila napade i povukla svoje snage.

On je u komentaru na ranije objavljeni kineski plan u 12 tačaka o Ukrajini, u kome Peking detaljno iznosi svoj stav o tom ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore, rekao za CNN da je po njegovom mišljenju najznačajnija prva tačka, kojom se predviđa „poštovanje suvereniteta svih zemalja“ „Pa, moja prva reakcija na to je da možemo da stanemo na tački jedan, a to je poštovanje suvereniteta svih država.Ovaj rat bi mogao da se završi sutra ako Rusija prestane sa napadima na Ukrajinu i povuče svoje snage. Ukrajina nije napala Rusiju, NATO nije napao Rusiju, SAD nisu napale Rusiju.

Ovo je rat koji je Putin izabrao da vodi“, rekao je Saliven. U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen ranije na internetu, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, preneo je CNN. Kineski dokument o Ukrajini navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica,zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

Back to top button