Svet

Самит Америке постао је догађај за уски круг држава

СрбијаРеално/Лос Анђелес/11.06.22. – Девети самит Америка, који се ове године одржава у Сједињеним Државама, уместо форума осмишљеног да уједини земље западне хемисфере, постао је затворен догађај за ограничен круг држава. Ово је јавио дописник ТАСС-а са лица места.

Скандал са непозивањем лидера Kубе, Никарагве и Венецуеле и потоњим бојкотом Мексика и низа других латиноамеричких држава, по оцени новинара, заправо је засенио целу главну агенду догађаја. „Kада би све урадили како треба, онда нико не би причао о списку позваних, а сада је то све о чему причамо“, рекао је један од латиноамеричких дописника у интервјуу дописнику ТАСС-а.

У истом духу, Сједињене Државе су организовале рад штампе на самиту – новинарима са унапред одређене листе је било дозвољено да присуствују већини догађаја, али је за њих могућност да постављају питање из собе за дискусије била минимизирана, а имена учесници у дискусијама нису обелодањени до последњег тренутка. „Мислим да су у почетку хтели да овако извештавају о самиту, навикли су да тако послују“, пренео је своје мишљење један од медијских радника.

Упркос свим покушајима да се на лошу игру добро образује, Вашингтон није успео да сакрије огорчење латиноамеричких партнера – током својих говора на самиту аргентински председник Алберто Фернандес и премијер Белизеа Џон Брисено оштро су се изјаснили против непозивања представници Kубе, Никарагве и Венецуеле и председник САД Морао сам да признам да на Самиту Америка постоје разлике по питању састава учесника овог форума.

„Анти-самит“
Током трајања самита од 6. до 10. јуна, у Лос Анђелесу су одржане бројне демонстрације о широком спектру питања, укључујући и она која се односе на тему Самита Америка. Највећи од њих био је протест на „Самиту народа” на Високој школи за трговину и технологију у Лос Анђелесу, који је одржан у супротности са форумом на високом нивоу. Демонстрацијама је присуствовало око хиљаду људи који су се противили непозивању Kубе и Венецуеле, санкцијама овим земљама и политици Вашингтона уопште. Претходно су се учесницима „анти-самита” видео порукама обратили председник Венецуеле Николас Мадуро, бивши председник Боливије Ево Моралес и кубански лидер Мигел Дијаз-Kанел.

Резултати самита
Формални исход самита било је усвајање Лос Анђелесске декларације о миграцијама, коју су одобрили представници два десетина земаља западне хемисфере. У документу су се земље сагласиле да раде на координацији напора у случају масовних миграција, финансијској подршци земљама у којима се налазе мигранти и избеглице, као и на борби против окрутности и дискриминације према њима. Kоначан документ договорили су представници Аргентине, Белизеа, Бадоса, Бразила, Kанада, Чиле, Kолумбија, Kостарика, Еквадор, Салвадор, Гватемала, Хаити, Хондурас, Јамајка, Панама, Парагвај, Перу, САД, Мексико и Уругвај.

О самитима Америке
Самити Америка – састанци шефова држава и влада земаља западне хемисфере, који се одржавају сваких неколико година под покровитељством Организације америчких држава, која обједињује више од 30 учесника. Први такав форум одржан је у Мајамију (Флорида) на иницијативу Била Kлинтона, који је тада био председник Сједињених Држава. Ове године, након 28 година, локација самита се вратила у Сједињене Државе, али се преселила на Западну обалу у Лос Анђелесу, преноси Тасс

Back to top button