Svet

Sandu obećala da će Moldavija zadržati prozapadni kurs

SrbijaRealno/Bukurešt/01.11.22. – Predsednica Moldavije Maja Sandu obećala je danas da će zemlju zadržati na prozapadnom kursu i kao zemlju koja daje čvrstu podršku Ukrajini, uprkos tome što se bori sa, kako je rekla, „ruskim energetskim i političkim ucenama“.

„Želim da svi znaju da je Moldavija izabrala da bude slobodna i nastavlja svojim evropskim putem bez obzira na okolnosti“, rekla je Sandu u rumunskom parlamentu tokom posete toj zemlji članici Evropske unije, preneo je AP.

Dodala je da su Moldavci spremni da plate cenu svoje slobode. Dok se Sandu obraćala rumunskim poslanicima, samoproglašeno Pridnjestrovlje, region na istoku Moldavije,prestao je da snabdeva strujom ostatak zemlje.

Ovaj region koji podržava Moskva dom je najveće gasne elektrane u Moldaviji, koja obezbeđuje oko 70 odsto potreba za električnom energijom u zemlji. Moldavija je u potpunosti zavisna od Rusije u pogledu prirodnog gasa.

Prekid u snabdevanju električnom energijom usledio je nakon što je moldavski ministar infrastrukture Andrej Spinu u ponedeljak objavio da državna elektroprivredna kompanija Energokom nije potpisala novembarski ugovor sa elektranom zbog smanjenja isporuka ruskog prirodnog gasa za 40 odsto.

Spinu je rekao da je ruski Gasprom pristao da snabdeva Moldaviju sa 5,7 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je samo 51 odsto onoga što je zemlji potrebno da obezbedi struju za svojih 2,6 miliona ljudi.

Back to top button