Izdvojene vestiPolitika

Шапић: Програмска начела проистекла из реалне политике

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26.11. – Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић изјавио је ће се са временске дистанце видети колико је важан тренутак у коме живимо и колико се данас пише политичка историја коју, како каже, персонификује председник Србије и СНС-а Александар Вучић кроз политику достојанства.

Шапић је, на представљању програмских начела СНС-а, казао да је Србија данас земља која је економски стабилна, војно јача, дипломатски изузетно поштована, земља која после дуже времена има пријатеље и на западу и истоку и која је у стању да комуницира и са онима са којима се не слаже.

„Србија је данас земља која има председника који је поштован у сваком делу света, поштован и од оних са којима се не слаже, и земља која је после дугог низа година успела да постане истински лидер у овом делу Европе“, казао је Шапић.

Према његовим речима, програмска начела која има СНС су проистекла из реалне политике вођене у последњих неколико година.

„Можете да волите СНС или не, можете Вучића да поштујете или не, можете политику СНС-а да подржавате или не, али не можете да не констатујете да је у току стварање потпуно нове српске политике, стварање савремене Србије, а да је творац те политике и савремене Србије председник наше државе – Александар Вучић“, нагласио је он.

Kако је навео, Српска напредна странка је показала да је имала снаге да се стално регенерише и да одговори на изазове времена.

Истиче да Србија данас води независну политику, јача војску и то не да би некога нападала, већ да би другима одагнала мисли да могу олако да је нападну и да би била фактор стабилности.

У том смислу, наводи и да иницијатива Отворени Балкан показује супротно од онога како непријатељи покушавају да етикетирају Србију и да кажу да Србија жели лоше односе са својим комшијама.

„Али, исто тако, ми први пут у својој историји немамо проблем да кажемо да ћемо водити рачуна о српском народу где год се налазио“, казао је.

Шапић наводи да постоји још доста ствари и изазова којима ће бити изложени, али да у последњих годину дана политика коју Вучић креира је дала резултате за које по први пут у историји имамо доказ да има смисла.

Први доказ је суочавање са пандемијом вирусом корона у смислу добре сарадње са партнерима и на истоку и на западу, а други доказ је јучерашњи договор председника Вучића са руским председником Владимиром Путином у вези цене гаса за Србију.

„Захваљујући политици коју смо водили, захваљујући личним односима, државним односима, успели смо да дођемо до нечега што је питање да ли ће успети најближи руски пријатељи од којих и зависе“, казао је Шапић.

Истакао је да је важно одржати односе са свим великим силама, уз истовремено вођење рачуна о својим интересима и независности и навео да нам у томе могу помоћи стране инвестиције јер, како је објаснио, једна земља која има своје привреднике у нашој земљи неће ићи против њих, иако се не слаже по свим питањима са нама.

Шапић је изразио задовољство и понос тиме што је део ове генерације, што је савременик председника Вучића и што дели са својим партијским колегама одговорност да наставе са овом политиком.

„Ако успемо да наставимо ову годину, још 10 година – да јачамо економски, геополитички, демографски, мислим да имамо велику шансу да поставимо Србију на место са којег не може да скрене”, рекао је он.

Додао је да ће тада зависити само од брзине којом ћемо се, како је рекао, кретати на нашем путу, а то је европски пут, који не значи да нећемо наставити да одржавамо пријатељске односе са Русијом, Kином и другим светским земљама.

Шапић додаје да је пре свега потребно гледају своје интересе, интересе свог народа и каже да уколико никада не забораве да штите интересе народа, сигуран је да у периоду од 10 година Србија може да се постави на пут са којег не може да скрене и да је, како наводи, оставе потомцима у далеко бољем стању него што су је наследили.

Back to top button