Srbija

Састанак министра Стефановића са амбасадорком Уједињеног Краљевства

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.06.22.- Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са амбасадорком Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Шан Кристином МакЛеод, са којом је разговарао о наставку сарадње двеју земаља у области одбране.

Министар Стефановић истакао је да су сарадњу у области одбране у претходном периоду обележили сусрети на највишем нивоу, који су допринели квалитативном унапређењу укупних билатералних односа Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске.

Он се осврнуо и на висок ниво остварене војно-војне сарадње, подсећајући да су припадници Војске Србије разменом искустава и вештина кроз заједничке обуке и вежбе са припадницима британске војске повећали ниво својих оперативних способности, као и интероперабилност.

Министар Стефановић потврдио је опредељеност за унапређење војноекономске и војнотехничке сарадње, с обзиром да је Уједињено Краљевство развијена технолошка војна сила, и пренео захвалност за уручене донације у борби против ковида на самом почетку пандемије и донирану скијашку опрему за обуке кадета Војне академије у зимским условима, али и планирану донацију опреме Центру за мировне операције.

Он се такође захвалио на успешно реализованој посети полазника 11. класе Високих студија безбедности и одбране Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, који су имали прилику да се упознају са националном безбедносном и одбрамбеном политиком и војнообразовним институцијама ове земље.
 
Амбасадорка МакЛеод се сагласила са оценом о значају очувања континуитета дијалога на високом нивоу, подсећајући да је прошле године министар одбране Уједињеног Краљевства први пут посетио Србију и да је министар Стефановић потом у јануару ове године боравио у Лондону у узвратној посети. 

Она је овом приликом нагласила заинтересованост британске стране за даљи развој војно-војне сарадње, заједничко учешће у мултинационалним операцијама, али и интензивирање војномедицинске и сарадње у области војног образовања.

Захвалила се на значајној подршци Министарства одбране приликом посете полазника Краљевског колеџа за одбрамбене студије Републици Србији, као и на гостовању Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ на прослави платинастог јубилеја и рођендана краљице Елизабете II.

Саговорници су разменили ставове и о актуелној ситуацији на Истоку Европе.

Back to top button