Srbija

Sastanak načelnika Generalštaba sa komandantom Mađarske vojske

SrbijaRealno/BEOGRAD/12.04.23. – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je danas sa komandantom Mađarske vojske general-potpukovnikom Romulusom Rusin-Sendijem, koji boravi u našoj zemlji.

Na sastanku održanom kod Bačke Topole razgovarano je o bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, rezultatima bilateralne vojno-vojne saradnje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje. Bilo je reči i o angažovanju mađarskog kontingenta u sastavu Kfora.

U razgovoru je postignut visok nivo razumevanja o širokoj lepezi pitanja od značaja za oružane snage, u kontekstu savremenih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji. Konstatovano je da je vojno-vojna saradnja intenzivna i sadržajna, da je zasnovana na uzajamnom poverenju i prijateljstvu i da prati uzlazni trend ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Mađarske. Kao segmenti saradnje koji najviše doprinose unapređenju operativnih sposobnosti dveju vojski, istaknute su zajedničke vežbe, obuka za učešće u multinacionalnim operacijama i saradnja u oblasti vazduhoplovstva i atomsko-biološko-hemijske odbrane.

General Romulus Rusin-Sendi posetu Republici Srbiji završava sutra, učešćem na tradicionalnom sportskom susretu generala i visokih oficira Vojske Srbije i Mađarske vojske, koji se održava sa ciljem jačanja međusobnog poverenja i dobrosusedskih odnosa.

Back to top button