Svet

Šef NATO-a upozorava norveške kompanije da ne zavise od Кine

SrbijaRealno/Mirmansk/09.12.22. – Šef NATO-a Jens Stoltenberg je u razgovoru za VG upozorio norveške kompanije da se previše ne oslanjaju na trgovinu sa Кinom kako bi izbegle ponavljanje evropske greške oslanjanja na ruski gas.
„Sloboda trgovine ne može biti važnija od slobode, a komercijalna razmatranja ne mogu biti važnija od bezbednosnih razloga naših zemalja… Ne mislim da treba da ekonomski izolujemo Кinu“, rekao je Stoltenberg i dodao da je „neophodno neka opšta razmatranja pri ulasku u ekonomske odnose“ sa Кinom i Rusijom.

Prema rečima generalnog sekretara NATO-a, Кina na mnogo načina izaziva svet, a NATO ostaje važna institucija u turbulentnim vremenima.

„Moramo se ujediniti u Evropi i Severnoj Americi da bismo se izborili sa izazovima i opasnostima sa kojima se suočavamo“, rekao je Stoltenberg i dodao da je „opasno postati ekonomski ranjiv za Rusiju“.

Кako je rekao generalni sekretar alijanse, „ne treba da ponovimo ovu grešku u odnosu na Кinu, da budemo zavisni od dobara kao što su retki minerali, ili da im je dozvoljeno da kontrolišu infrastrukturu, kao što je 5G mreža, ili da delimo tehnologije koje potkopavaju našu sopstvenu bezbednost“.

Pozvao je na balans u trgovini sa Кinom.
Ranije su Ruska Federacija i Кina izjavile da su spremne da se zajednički odupru rastućem spoljnom pritisku, pošto su zemlje zainteresovane za prosperitet jedne druge.

Prethodno je kineski predsednik Si Đinping rekao da je Peking protiv politizacije ekonomskih veza, a pokretanje trgovinskih ratova podriva pravila međunarodne trgovine.
Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog Ukrajine i već je doneo osam paketa sankcija za redom, koji uključuju i lične i sektorske ekonomske restriktivne mere. To je dovelo do viših cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac čitavoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Ruska Federacija je više puta izjavljivala da će Rusija rešiti sve probleme koje joj Zapad stvara, prenosi Ria

Back to top button