Društvo

Шеклер: Делта сој или неки други, нема значаја, вирус је стабилан

СрбијаРеално/БЕОГРАД/28. 11 – Веровали или не, али корона вирус је изузетно стабилан вирус и обични људи и јавност не треба да се обазиру на мутације, да ли је дошао неки делта плус или било који други сој – готово је безначајно. Међутим, иако се не мења тако брзо као грип, иако имамо вакцине које су и даље ефикасне, нећемо га се отарасити док се сви на планети не пелцују, па и Африка, где је свега два и по процента становништва вакцинисано и одакле баш због те невакцинисаности опет може да крене нешто, рекао је још пре недељу дана вирусолог Миланко Шеклер из Специјалистичког ветеринарског института Kраљево.

“Тај омикрон сој, због којег се сад дигла оволика фрка, нађен је још почетком новембра и тада је био интересантан да се прати. Оболело је 90 људи у Јужној Африци, неколико у Боцвани, али још нема никаквих података на основу којих би требало да се диже оваква паника. Нико не јавља да ти оболели имају тежу клиничку слику или је зато већа смртност. Не знамо како мутације утичу ни на преношење, ни на отпорност вакцина, ни на клиничку слику, и то никако не може да се закључи на основу мутација”, рекао је Шеклер, преноси Информер.

Он истиче да коронавирус спада у најстабилније вирусе и оне најмање подложне променама, за разлику од вируса грипа.

“Сваке године је други сој грипа, а делта сој короне овде је већ годину дана, тако да је све јасно. Грип и корона нису из исте фамилије вируса. Вирус грипа има осам парчића генома и када се два вируса сретну у истој ћелији, размене те комадиће. Kада се неко инфицира вирусом инфлуенце, то јест добије грип, у истом моменту инфицира се с два различита соја, онда се они парчићи које сам поменуо међусобно размењују и то ствара могућност да се праве подтипови, па имате Х5Н1, Х1Н1, Х1Н2 и тако више од 250 основних комбинација. А коронавирус се састоји из једног јединог генома, који је најдужи геном у природи. И има 29.000 слова и мора негде неко слово да се промени у томе да би се корона променила. Значи, коронавирус спада, веровали или не, у најстабилније вирусе”, указао је.

Да сам у праву, наставио је Шеклер, доказује и то да после више од годину и по дана пандемије користимо исте вакцине и уопште нису морале да се мењају, а за грип се сваке године у ону једну бочицу вакцине убацују по четири различита соја грипа у зависности од тога које су врсте присутне на терену, док се ми вакцинишемо већ скоро годину истим вакцинама, које су ефикасне. “То говори да је ово стабилан вирус и да је будалаштина да ће морати да се мења. И не треба уопште да се обраћа пажња на варијанте. То је питање за вирусологе, имунологе и епидемиологе, за јавност је потпуно небитно. За јавност коронавирус је један”, нагласио је Шеклер.

Шеклер наводи и да је една од највећих глупости ове пандемије тзв. признавање и непризнавање појединих врста вакцина.

“То је највећа срамота медицинске струке, да се ни у једној земљи света није изборила да се о овом питању одлучује на основу стручних критеријума, а не политике. Kинеска вакцина важи у Мађарској, Грчкој, али не у Швајцарској… Или руска не важи у ЕУ, али важи у Мађарској, Грчкој. Kад куче вакцинишете у Србији, без обзира на то ко је ту вакцину произвео, можеш с њим да идеш било где у земље ЕУ, нико те не пита која је вакцина. Замисли те срамоте да за животиње можеш да употребиш било коју регистровану вакцину, а за људе неко некога зеза”, додао је.

На констатацију да су вакцине изгубиле на ефективности променом сојева, те далеко слабије делују на делта у односу на првобитни, вухански, Шеклер каже:

“Kада је вакцина против грипа ефикасна 55 одсто, сматра се савршеном, а све вакцине против короне имају ефикасност већу од 80 одсто. У почетку су имале и више од 90 одсто, што је ненормално, и то је управо зато што је овај вирус стабилан”, објаснио је Шеклер.

Да се вакцинисало више од 80 одсто светског становништва,указао је, већ бисмо имали корону иза себе, а повремено би се заражавао неко ко није вакцинисан, повремено и неко ко јесте, али ми то не бисмо примећивали, вирус би се прилагодио и постао благ, један од хуманих, обичних вируса који већ постоје. “Али све док у Африци имате 2,5 одсто вакцинисаних, а сви остали континенти благо али сигурни иду према том проценту од 80 одсто, нема краја. У једном тренутку у Африци ће вирус да кружи, да се стварају нови сојеви и постојаће опасност за неколико година да се појави, толико дуго ће бити потребно, па ће слабије да штите вакцине, па ћемо о морају да се поклоне вакцине. На крају ће вакцине морати да буду поклоњене Африци, то је сигурн”, истакао је вирусолог.

Back to top button