Društvo

Шеклер за РТС: Уз јефтин телевизор можете покупити и корону

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26.11 – Нови сој коронавируса који је преокупирао наслове у новинама и медијима је сој који се појавио још пре неколико недеља, сврстан је у групу вируса за које се каже да су интересантнији и да треба да се прате, каже вирусолог Миланко Шеклер.
Шеклер истиче да еуфорија због Црног петка, али и празника, доводи људе у ситуацију да погреше.

“Свако весеље, сваки емотивни приступ било чему доводи до тога да се ми опустимо и да неке ствари које не бисмо никада себи допустили у неким нормалним, редовним околностима у том расположењу претпразничном попусти и пажња и све”, каже Шеклер.

Истиче да се праве гужве и повећава ризик од ширења вируса.

“Не би било први пут. Иста ствар се десила и прошле године. Уз јефтин телевизор можете да покупите и корону и завршите на Бежанијској коси. Хвала Богу има места у ковид болницама”, каже Шеклер.

Говорећи о новом соју коронавируса, Шеклер каже да сви сојеви о којима се прича уопште нису нови.

“Тај сој који је преокупирао наслове у новинама и медијима је сој који се појавио још пре неколико недеља и који је сврстан у ту неку групу вируса за које се каже да су интересантнији, треба да се прате. На врло малом број узорака у свега неколико земаља је забележно присуство и за сада не може да се каже ништа интересантно и тачно у вези са тим”, објашњава Шеклер.

Додаје да не може да се каже да је тај сој преносивији, нити да вакцине не штите.

“То је све неутемељена процена. Запамтили смо алфа (сој, прим. аут), сада не постоји, делту, ето, она је свеприсутна, али смо заборавили нека силна слова која су нестала и која су изазивала панику, а на крају испало ништа”, истиче вирусолог.

Back to top button