Izdvojene vestiSrbija

Секте се прилагодиле пандемији, врбују на друштвеним мрежама

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 18.11 – Све секте су опасне, а окултистичке и сатанистичке најопасније и делују на нашим просторима, упозорио је ђакон Немања Калем. Посебно је указао да су секте због пандемије промениле начин свог функционисања и да су се пребациле на друштвене мреже, тако да сада адолесценте, старије и усамљене особе, који су и најчешће њихова мета, сада врбују и преко интернета. Оценио је да Српска православна црква не може сама да се избори са тим огромним проблемом и да би требало да се укључе и друге државне институције.

Калем је изјавио за РТС да на нашем простору делује више врста и више група секти, како псеудохришћанске тако и псеудохиндуистиче, сатанистичке и синкретистичке секте.

“Све секте су опасне да не правимо неку велику разлику, окултистичке и сатанистичке су свакако најопасније, и оне код нас делују по принципу и примеру својих западних тутора, највише по принципу сатанине цркве Калифорније коју је основао Антон Шандор Лавеја 1966. године. Он је саставио за своје припаднике сатанистичkу библију која је пандан нашем Светом писму. Те верске скупине које делују на нашем простору управо ту траже свој пример и у лику и делу Алистера Кроулија”, упозорио је Калем.

Посебно је упозорио да су секте због пандемије промениле начин свог функционисања и да су се више пребациле на друштвене мреже и прилагодиле се. Оне су, истиче од верскодоктринарних организација постале комерцијално-профитне које траже своје професионалне чланове како би их заврбовали у своју организацију и самим тим злоупотребили и искористили.

Истакао је да доста младих користи друштвене мреже и да су они, по статистици група која их користи највише.

“Живимо у потрошачком друштву где су родитељи често одсутни од својих кућа и деца остају сама и онда траже своје пријатеље, виртуелне пријатеље на друштвеним мрежама. А тамо иза тих лажних пријатеља стоје појединци или можда целе организације верских секти, групе које врбују ту верски необразовану нашу децу и уводе их у своје организације”, објаснио је Калем.

Нагласио је да млади траже и савет и помоћ од своје, како је рекао, Свете цркве.

“Треба да кажем понајпре Бог је створио човека да има и друшу и тело и треба задовољити и његове и душевне и телесне потребе. Сваки човек има духовне потребе и сваки човек има однос са Богом, да ли је то негативан или позитиван однос то је можда друго питање, али млади свакако имају духовне потребе”, навео је Калем.

Додао је и да су неке статистике показале да млади као свој верски садржај узимају онај на који први наиђу.

“Ја ту видим вредност и важност верске наставе у Србији која је уведена пре 20 година да млади управо тај први верски садржај који наша омладина треба да стекне да буде квалитетан и то је много важно”, нагласио је он.

Такође, рекао је да људима помаже и Верско добротворно стратељство, које се бави, како је истакао свим потребитима, а најчешће је везано за народну кухињу која свакодневно храни мноштво суграђана.

Постоје и Пастирско саветодавни центри, где се такође може пронаћи помоћ кад је проблем у вези са сектама у питању.

“Имамо велики број пријављивања, како родитеља који траже помоћ за своу децу тако и самих жртава верских секти”, казао је Калем.

Указао је и да Српска православна црква не може сама да се избори са тим огромним проблемом, и да би требало да се укључе и друге државне институције.

“МУП се већ укључио, треба да се укључе друге државне службе, шира јавност треба да се бави овим питањем да би смо дошли до заједничког решења”, закључио је Немања Калем.

Back to top button