Društvo

Шектер: Нема разлога за панику због омикрона

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30. 11 – Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер изјавио је данас да у овом тренутку треба слушати шта о омикрону говоре лекари из Јужноафричке Републике, који су га и открили
Шеклер наводи да они све време говоре да су врло благи симптоми, да су оболели млади људи, више од пола је било невакцинисано, мада је код највећег броја била зачета вакцинација.

Гостујући на РТС, Шеклер је истакао да се морају чекати лабораторијски резултати које ће урадити стручњаци у Јужноафричкој Републици, који су и пријавили нови сој.

“У војсци су ми говорили – карту читај, а сељака питај. Овде ти сељаци под наводницима нису сељаци, него теренци, а то су лекари у Јужноафричкој Републици. Једино у овом тренутку можемо веродостојно да коментаришемо оно што они коментаришу у медијима”, сматра Шеклер.

Истиче да ти лекари говоре да су симптоми благи чак и код оних који нису вакцинисани, а код вакцинисаних често асимптоматски.

Шеклер наводи и да су клинички знаци лакши, да постоји лакоћа преношења, али да нема пнеумонија, нема температуре, врло ретко углавном знојење и да пролази за два-три дана.

“Не треба да се паничари, већ да се слушају људи који имају увид и који се разумеју у то. Жена која је први пут открила нови сој је председница удружења здравствених радника и лекара Јужноафрицке Републике, која има медицину светског квалитета”, истиче Шеклер.

Back to top button