Izdvojene vestiPolitika

Селаковић: Чланство у ЕУ приоритет наше спољне политике

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.11. – Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са Енрикеом Мором, замеником генералног секретара за политичка питања и политичким директором Европске службе за спољне послове Европске уније (ЕЕАС).

Селаковић је поручио да је од великог значаја интензиван дијалог који Србија остварује са високим званичницима ЕУ, оценивши веома позитивно билатералне политичке консултације Министарства спољних послова и ЕЕАС, које су јуче одржане у Београду.

Министар је подвукао да је чланство Србије у ЕУ приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, истакавши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва, а да динамиком приступних преговора очекујемо наставак валоризације наших реформских напора.

Такође, Селаковић је пренео да сматрамо да процес проширења треба да остане високо на агенди ЕУ и паралелан са процесом реформи саме Уније.

Шеф српске дипломатије истакао је да је Србија посвећена миру и стабилности и да је регионална сарадња наш спољнополитички приоритет, посебно напомињући иницијативу „Отворени Балкан“ чији је смисао економско повезивање региона.

Заменик генералног секретара Мора је поздравио досадашњи ниво сарадње ЕУ и Србије у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и важан допринос Србије мисијама и операцијама ЕУ. Такође је истакао потребу да Србија настави да унапређује прогресивно усклађивање са политикама и ставовима које ЕУ усваја у области заједничке спољне и безбедносне политике, у складу са оквиром за преговоре о приступању ЕУ.

Back to top button