Izdvojene vestiSrbija

Селаковић и Рибеиро о слободи медија

СрбијаРеално/СТОКХОЛМ/2. 12 – Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Стокхолму са представником ОЕБС-а за слободу медија Терезом Рибеиро.
Министар Селаковић је у разговору истакао да Србија придаје велики значај питањима слободе медија и безбедности новинара, као и сарадњи са ОЕБС-ом у овим областима.

Селаковић је саговорницу упознао са садржајем националне Стратегије развоја система јавног информисања за период од 2020. до 2025. године, и корацима који се предузимају у оквиру Акционог плана за њено спровођење.

У изради ових докумената, Србија је, како је подсетио, добила значајну експертску помоћ ОЕБС-а, на чему смо веома захвални.

Селаковић се посебно осврнуо на деловање Радне групе за безбедност и заштиту новинара, која је формирана са задатком да подигне ефикасност реаговања у случајевима напада на новинаре.

Министар је истакао да је на иницијативу Радне групе успостављена сигурна телефонска линија за пријављивање претњи и напада на новинаре, као и да је у циљу ефикасније заштите новинара републички јавни тужилац наложио хитност у поступању у свим случајевима кривичних дела којима је угрожена безбедност новинара и медијских радника.

Најавио је, такође, и измене и допуне Кривичног законика са циљем унапређења кривично-правне заштите новинара и заштите слободе изражавања, a саговорницу је информисао о предстојећем референдуму о промени Устава у домену правосуђа.

Селаковић је указао и на проблем убијених и несталих новинара на Косову и Метохији и чињеницу да годинама, и поред међународног присуства на терену, није учињено готово ништа како би одговорни били кажњени, а судбина оних за којима се и даље трага била расветљена.

Back to top button