Politika

Селаковић: Изузетно успешна посета Француској

СрбијаРеално/ПАРИЗ/17.12 – Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оценио је данас, на крају дводневне званичне посете Француској, да је она била изузетно успешна и корисна за нашу земљу.

„Њен најважнији део свакако је био сусрет са колегом Жан-Ивом Ле Дријаном, човеком који је показао велику спремност да саслуша наше аргументе у вези важних питања за Србију, посебно која се тичу КиМ и односа у региону. Он је одао признање успесима Србије на основу реформи које је спроводио председник (Александар Вучић) још од времена када је био председник владе“, рекао је Селаковић, преноси Тањуг.

Министар је истакао да се Србија поноси не само историјским пријатељством и савезништвом са Француском, већ и оним што данас има, а то су, како је рекао, одлична економска и трговинска сарадња.

„У првих десет месеци ове године имали смо трговинску размену од 1,1 милијарди евра, што је на нивоу целе 2020. године. До краја године ћемо сигурно доћи и до 1,2, можда и 1,3 милијарде“, оценио је Селековић и додао да су француски инвеститори све присутнији на српском тржишту.

Он је рекао да је током посете Француској имао сусрет и са генералним директором компаније Ванси која је добила концесију за управљање аеродромом „Никола Тесла“. Он је истакао да они раде на многим светским аеродромима од Јапана до Бразила, где развијају један од својих највећих пројеката.

„И ми и они поносни смо оним што Ванси ради у Београду“, истакао је Селаковић.

Он је рекао да је имао веома успешне састанке са француским парламентарцима са којима је разговарао о унапређењу српско-француских односа на политичком, економском и културном плану, али и о ситуацији у региону.

„Оно што је посебно важно је да се данас много пажљивије слуша глас Србије и овде у Паризу. То је плод политике коју води председник Вучић и његових изузетних односа са председником Макроном“, истакао је шеф српске дипломатије.

Он је додао да је последњи састанак који је имао био са представницима српске дијаспоре у Француској, за коју се процењује да има око 200.000 људи.

Селаковић је истакао да они живе широм Француске, али да их је највећи број у Паризу, а доста њих је и у Лиону, и на југу Француске.

„Причали смо о томе шта још можемо да урадимо на обједињавању дијаспоре да конкретније и кохерентније делује овде у Француској. Оно што је важно то је да ћемо до краја године имати новог директора на челу Српског културног центра у Паризу. Та институција у наредној години мора да буде много активнија и да буде једно од места у свету где ће бити представљена наша култура која је једна од најсупериорнијих на Балкану“, истакао је Селаковић.

Back to top button