DijasporaIzdvojene vestiSrbija

Селаковић: Објединити српску дијаспору у Француској

СрбијаРеално/ПАРИЗ/17.12 – Министар спољних послова Никола Селаковић данас се, на крају дводневне званичне посете Француској, састао у Паризу са представницима српске дијаспоре, са којима је разговарао о положају Срба у тој земљи и потреби да се удружења окупе у заједничком деловању на неговању свог идентитета, али и промоцији Србије и српске културе.

Министар Селаковић је на састанку указао на значај продубљивања веза Србије и Француске и улогу коју дијаспора може да има у том процесу, уколико делује конкретније и кохерентије.

Како је рекао, за Министарство спољних послова, али и наш дијаспору у Француској, веома је значајно то што ћемо до краја ове године имати на функцији новог директора Културног центра у Паризу, где ћемо у будућности кроз богатије и садржајније програме промовисати Србију и њену културу.

Процењује се да у Француској живи око 200.000 припадника српске дијаспоре, која је настањена у различитим крајевима, углавном у Паризу, али и на југу Француске у области Лиона.

Данашњем састанку у Паризу присуствовали су, између осталих, представници Савеза Срба у Француској, Скупштине дијаспоре Срба јужне Француске, удружења „Шумадија-Санс“ и многих других културно-уметничких и исељеничких удружења.

Почасни председник Савеза Срба у Француској Милисав Алексић захвалио је Селаковићу на организацији састанка истакавши да је то први српски министар спољних послова после Владислава Јовановића који је заказао састанак са дијаспором.

Back to top button