Izdvojene vestiPolitika

Селаковић: Пријатељски и братски односи са Казахстаном

СрбијаРеално/БЕОГРАД/09.11. – Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Казахстана у Београду Мадијем Атамкуловом.

Селаковић је констатовао да су билатерални односи наших држава традиционално пријатељски и братски, и поручио да је Србија чврсто опредељена за даљи развој и продубљивање укупне сарадње са Казахстаном.

Министар је истакао да је Србија заинтересована за интензивирање политичког дијалога и размену посета на високом и највишем нивоу, и, у светлу обележавања 25 година од успостављања дипломатских односа, Селаковић је рекао да би од великог значаја била посета замемика премијера и министра спољних послова Мухтара Тилеубердија Србији. Такође, исказао је спремност да посети Казахстан и изразио је задовољство због отварања Амбасаде Казахстана у Београду.

Селаковић је подвукао да је Србија веома захвална пријатељском Казахстану на јасној позицији о непризнавању тзв. Косова, и указао да процесу нормализације односа и дијалогу са Приштином, и поред неприхватљивих захтева друге стране, приступамо у доброј вери, очекујући постизање компромисног решења.

Шеф српске дипломатије посебно се осврнуо на економске односе, оценивши да садашњи ниво економске сарадње не одговара потенцијалима и интересима двеју земаља. Поздравио је казахстанску ратификацију Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније, изразивши уверење да ће Споразум дати нови замах економским односима Србије и Казахстана.

Министар је изразио наду да ће ускоро бити одржано Треће заседање српско-казахстанске међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, нагласивши да је то важан алат за интензивирање наше економске сарадње.

Back to top button