Politika

Селаковић разговарао са шефом француске дипломатије

СрбијаРеално/ПАРИЗ/16.12 – Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, који борави у дводневној званичној посети Француској, разговарао је вечерас у Паризу са министром за Европу и спољне послове Француске Жан-Ивом Ле Дријаном.

Шеф српске дипломатије оценио је у разговору с новинарима после састанка у Министарству за Европу и спољне послове Француске да су билатерални односи између две земље све бољи посебно захваљујући напорима председника Александра Вучића и Емануела Макрона.

Селаковић је нагласио да је Србија привукла више од 80 одсто француских инвестиција у региону и да ће билатерални и економски односи између две земље и даље јачати.

Он је навео да у Србији успешно послује све више француских фирми, а посебно је поменуо Суез, Алстом и Ванси.

“Договорили смо се да наставимо сарадњу на постојећим пројектима и да је проширимо на нове”, изјавио је Селаковић.

Он је посебно захвалио француском колеги на помоћи коју његова земља пружа Србији на европском путу.

Француски шеф дипломатије истакао је да је посебно задовољан економском сарадњом са Србијом и нагласио да ће се она и даље продубљивати.

Он је рекао да Француска подржава Србију на европском путу, честитао је на отварању кластера четири у преговорима са ЕУ и додао да ће нова поглавља бити отворена када Србија оствари даљи напредак у правосуђу, владавини права и енергетици.

Ле Дријан је позвао Београд и Приштину да наставе преговоре до проналажења решења, које би према његовим речима, требало да буде правно обавезујући споразум.

Такође, истакао је да његова земља подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ према Дејтонским принципима.

Ле Дријан је рекао и да његова земља, али и остале чланице ЕУ не могу равнодушно да посматрају шта се догађа у тој земљи.

“Западни Балкан је изузетно важан за нас и током председавања Француске ЕУ у јуну 2022. организоваћемо конференцију о Западном Балкану”, најавио је француски шеф дипломатије.

Селаковић је званично посету Француској започео данас разговорима са истакнутим представницима оба дома француског Парламента, током којих је истакнуто да је сарадња две земље све боља.

Селаковић сутра завршава посету Француској разговором са представницима српске дијаспоре у тој земљи.

Back to top button