Politika

Селаковић са Аурескуом – Србија и Румунија прави пример добросуседских односа

СрбијаРеално/СТОКХОЛМ/2.12 – Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се, на маргинама 28. Министарског савета ОЕБС-а, са министром иностраних послова Румуније Богданом Лућианом Аурескуом.

Селаковић је констатовао да су односи Србије и Румуније традиционално добри и пријатељски, и са задовољством оценио да представљају модел добросуседства у региону.

Честитао је шефу румунске дипломатије на недавном реизбору, поручујући да очекује да ће се добра комуникација и сарадња два министарства надаље наставити.

Министар сполјних чполсова Србије је захвалио Румунији на чврстој позицији и непризнавању тзв. Косова, као и на подршци коју нам пружа у оквиру међународних организација.

Селаковић је, такође, пренео да ценимо залагање Румуније за приступање читавог западног Балкана ЕУ, указавши и да је веома значајна подршка коју та земља пружа нашем европском путу.

У сарадњи две земље постоји неискоришћени потенцијали у областима попут инфраструктуре, грађевинарства и трговине, рекао је Селаковић и нагласио да је потребан додатни ангажман обе стране како би се унапредила привредна сарадња.

Такође, министри су разговарали о значају, положају и заштити права националних мањина.

Саговорници су се осврнули и на борбу две земље против вируса корона, а Селаковић је захвалио на донацији у виду вакцина коју нам је Румунија упутила у јуну, рекавши да је Србија, исто тако, руковођена добросуседским односима и солидарношћу недавно упутила медицинску помоћ тој земљи.

Back to top button