Izdvojene vestiPolitika

Селаковић телефоном са министром иностраних послова Замбије Стенлијем Какубом

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.12 – Министар спољних послова Никола Салаковић је у разговору подсетио на дугу традицију сарадње Србије и Замбије из времена антиколонијалне борбе афричких народа, као и у оквиру Покрета несврстаних земаља, чему су печат дали и лични односи југословенског председника Тита и оца замбијске нације Кенета Каунде.

Истакавши да је унапређење односа са земљама Африке један од спољнополитичких приоритета Србије, што потврђује и број наших дипломатско-конзуларних представништава на том континенту, Селаковић је саговорника упознао са намером да Србија ускоро, по завршетку реконструкције наше амбасаде у Лусаки, након дугог низа година поново именује амбасадора у Замбији.

Наша је жеља, према министровим речима, да Лусака постане регионални центар дипломатске активности Србије.

Саговорници су се сагласили по питању потребе интензивирања економске сарадње и потписивања низа међудржавних споразума.

Селаковић је министра Какуба упознао са резултатима реформи и економским успесима Србије, изразивши спремност за размену знања и искустава.

Једна од тема разговора била је и епидемиолошка ситуација, а министар Селаковић понудио је Замбији помоћ у антиковид вакцинама.

Шеф српске дипломатије је и овом приликом Замбији и њеном политичком руководству захвалио због доследног става по питању Косова и Метохије, истакавши да Србија високо цени такву позицију свог традиционалног пријатеља.

Back to top button