Srbija

Селаковић у Хагу о економској и политичкој сарадњи Србије

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/29.11 – Министар спољних послова Србије, Никола Селаковић, састао се данас у Хагу са шефом дипломатије Холандије, Беном Кнапеном.

У питању је прва посета шефа дипломатрије Србије Холандији након 14 година до које долази у години када се обележва 130 година дипломатских односа Краљевине Холандије и Србије, јавља Тањуг.

”Данас смо опет овде представљајући земљу која се поново зове Србија.Са министром спољних послова Холандије разговарао сам о питањима од обостраног интереса за две земље, о продубљивању политичке и економске сарадње. Није нормално да прође 14 година од последње посете шефадипломатије Србије Холандији са којом баштинимо дугу традицију дипломатских односа, али зато нас наше привреден заједнице у великој мери превазилазе”, изјавио је Селаковић у Хагу.

Селаковић наглашава да је Холандија од од 2010. до 2020. године највећи инвеститор у српску привреде са уложених 8,2 миљарде евра и запослених више од 17 хиљада људи.

С друге стране Холандија је земља чланица ЕУ чији се глас са посебном пажњом слуша у Бриселу што има велики утицај на европски пут Србије.

Селаковић подсећа да Србија ”није увек имала холандски глас на својој страни” на евроинтеграционом путу и наглашава да су Холанђани препознати као строги, али принципијелни партнери.

”Разговарали смо о европском путу Србије и напретку у преговарачком процесу. Изнео сам оно што је Србија урадила на пољу реформи економије и владавнине прва и јачања правне државе. У прилог томе иде чињеница о великом броју инвестиција које долазе у Србију јер толике инвестиције не долазе у земљу која је несигурна и нема стабилан и предвидив правни систем”, нагласио је Селаковић.

Шеф дипломатије Србије додао је да је Холандија посебно заинтересована за ситуацију у региону западног Балкана, са фокусом на то како се Србија постравља према изазовима у региону.

Селаковић је нагласио да је велико охрабрење чињеница да Холандија даје озбиљну подршку иницијативи ”Отворени Балкан”, коју је предложио председник Србије Александар Вучић, а што су приватили лидери Северне Македоније и Албаније.

Посета шефа дипломатије Србије Хагу уједно је и последња дозвољена званична посета Холандији, која је од ове недеље увела стриктне рестриктивне мере у циљу заустављања пандемније Ковид-19.

Back to top button