Politika

Селаковић захвалио на подршци Грчке за ЕУ и KиМ

АТИНА – Министар спољних послова Србије Никола Селаковић захвалио је данас, после разговора са грчким колегом Никосом Дендијасом у Атини, на подршци коју Грчка пружа евопском путу Западног Балкана, а нарочито Србије, као и на принципијелној и јасној подршци по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању KиМ.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре захвалио на подршци коју Грчка пружа у проналажењу решења за косовски проблем кроз дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине који се одвија под покровитељством ЕУ.

Селаковић је изразио задовољство што је имао прилику да узврати посету грчком колеги који је посетио Београд у априлу ове године.

”Данашњи састанак је природан наставак наше комуникације која је званично започета у априлу, а која се надовезује на стратешко партнерство наше две држеве које је озваничено 2019. приликом посете председника Вучића Атини када је одржан Високи савет за сарадњу Србије и Грчке”, навео је Селаковић.

Изразио је уверење да ће у наредном перуоду бити настављено са том праксом и да ће, чим епидемиолошки услови то дозволе, у Београду бити организовани четврти Високи савет за сарадњу.

Селаковић је пренео да је разговарано о потреби продубљивања и јачања економске сарадње и нагласии да се Србије не радује само својим, већ и успесима Грчке која, како је оценио, успешно излази из кризе и која је поново у прилици да се путем својих инвестиција враћа на српско тржиште.

Пренео је да је Дендијаса упознао са најновијим дешавањима на KиМ и о свему што се дешавало током септембра и октобра.

Селаковић је нагласио да је Србији била част што је помогла Грчкој која је летос била погођења непогодама и што су српски ватрогасци могли да помогну братском грчком народу у санирању пожара и његових псоледица.

”Грчки народ увек може да рачуна на на спремносрт Србије да помогне у таквој истуацији”, нагласио је Селаковић.

Истакао је да робна размена Србије и Грчке мора да се повећа и да је у првих осам месеци већа од 395 милиона евра и да ће превазићи прошлу пандемијску годину што није било тешко, али да треба да буде на много вишем нивоу .

”Драго ми је што ћемо за мање две недеље угостити заменика министра Kостаса Фрагојаниса и да се посветимо нашој економској срадњи и дипломатији”, рекао је Селаковић.

Захвалио је Дендијасу на топлој добродошлици, искреном разговору и на пажњи коју показује према региону Западног Балкана, као и на прилици да грчким званичницима прикаже оно што је спољна политика Србије не само у борби за националне интересе и ЕУ аспирације, већ у борби за зашиту мира и стабилности који је главни услов ”сине кванон” за остваривање економског напретка.

”Наши односи са Грчком нису само односи између две државе. Много је тога заједничког што делимо кроз историју, борили смо за исти систем вредности и да сачувамо суверено право наших народа да одлучјују о својој судбини. Уверен сам да ћемо ту добру традицију одржавати и у будућности”, поручио је Селаковић.

Изразио је задовољство што Грчка у време мандата Дандијаса преузима председавање Процесом за сарадњу у Југоисточној Европи.

Извор: Танјуг

Back to top button