Svet

Ševčenko: Nuklearna doktrina Rusije je defanzivna

SrbijaRealno/Njujork/10.11.22. – Ruska nuklearna doktrina je čisto defanzivna i ne može se drugačije tumačiti, izjavio je Aleksandar Ševčenko, član ruske delegacije u Generalnoj skupštini UN, komentarišući navode da Moskva preti upotrebom nuklearnog oružja.

„Kao odgovor na današnju apsolutno neosnovanu optužbu da Rusija navodno preti upotrebom nuklearnog oružja tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, želimo još jednom da naglasimo da je ruska doktrina u ovoj sferi čisto odbrambena i ne podleže bilo kakvom širem tumačenju“, poručio je on na sednici Generalne skupštine UN posvećenoj izveštaju Medunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za 2022. godinu, prenosi TAS S.

Ševčenko je ukazao da je Rusija čvrsto privržena principu da ne može biti pobednika u nuklearnom ratu i da ga stoga nikada ne bi trebalo pokrenuti.

„Ovaj princip su 3. januara 2022. godine potvrdili predstavnici pet nuklearnih sila u svojoj zajedničkoj izjavi. Posvećenost ovom principu potvrđena je ponovo 2. novembra u ruskoj izjavi o sprečavanju nuklearnog rata“, rekao je Ševčenko.

Back to top button