Srbija

СИГМА: Србија регионални шампион у пружању услуга

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.12 – Србија је регионални шампион у пружању услуга, изнад је регионалног просека у четири од шест области реформе јавне управе, истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић на данашњем онлајн догађају поводом представљања СИГМА Извештаја за Србију.

Из ресорног министарства саопштено је да је Обрадовић изразила задовољство што је Србија остварила успех у области реформи јавне управе, јер је то “један од три стуба процеса приступања ЕУ”. Она је нагласила да је ово јасан показатељ да су капацитети српске администрације знатно ојачани, те додала да је напредак Србије препознат и у оквиру Извештаја Европске комисије о напретку Србије.

“У години за нама, упркос свим изазовима, успели смо да усвојимо низ важних стратешких докумената. Нова Стратегија реформе јавне управе донета је у априлу, а први пут је реформи локалне самоуправе посвећен посебан сегмент Стратегије РЈУ. Настављен је и напредак у развоју еУслуга, што је значајно олакшало одговор администрације на пандемију Ковид 19”, поручила је Обрадовић.

Према њеним речима, дигитализација и стварање управе усмерене ка грађанима и њиховим потребама остали су најважнији приоритети Владе Србије, са циљем да јавна управа постане модеран и ефикасан сервис.

Обрадовић је навела да је известан напредак остварен и у области приступа јавности информацијама националних институција захваљујући националном Порталу отворених података.

Такође, указала је на Централни регистар становништва који обједињује 13 различитих база података, а који је покренут у новембру прошле године.

Она је подсетила и да је Народна скупштина недавно усвојила неке од кључних закона из области основних људских права, попут Закона о заштитнику грађана и Закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

“Остајемо посвећени даљем развоју Управе по мери свих нас, како бисмо додатно унапредили квалитет живота грађана и допринели даљем економском развоју друштва, са јасном визијом и недвосмисленим опредељењем да тиме обезбедимо даљи напредак Србије на путу евроинтеграција”, закључила је министарка.

Back to top button